Kami panggil pokok munge (mungai) yang bahasa bukunya pokok ? . Ia
sayur tradisional yang sukar dicari masa kini. Kami tanam pokok ini sebagai
tiang-tiang pagar yang mampu bertahan lama; bertahun-tahun menghasilkan buahnya
untuk dibuat sayur. Sayur turi biasanya dimasak gulai dicampur siput bendang ataupun ikan kembung. Turi yang
muda memang enak dimakan, jika sudah tua ia tidak berguna lagi, kami memetiknya
sekadar membaling lembu yang masuk ke dalam pagar rumah.
Satu hari Maklang Nah memetik buah beka (orang Johor
memanggilnya buah parang) yang masih muda. Buah beka sejenis buah hutan yang
berbentuk seakan-akan parang. Pokoknya boleh membesar dan tinggi. Maklang Nah
membuat kerabu buah beka yang dipotong nipis-nipis; maaf saya tidak dapat
memakan kerabu beka Maklang kerana rasanya terlalu pahit. Mak Lang tak kisah. Hanya beberapa batang pokok beka lagi yang masih zahir di permukaan bumi ini. Sepokok dua sahaja sebelum lenyap.
No comments:
Post a Comment