Tuesday, October 20, 2009

SAMBAL TAUN KULIT (BELULANG) LEMBU



Masakan tradisi Jawa. Kulit lembu diproses (dibakar, dibersihkan dan direndam)dimasak lemak dengan lengkuas muda dan cili (yang tidak dipotong), dinamakan taun kerana boleh dimakan setahun lamanya, kalau tidak basi...

Saya kagum dengan kesungguhan Tn Haji Dalail (Selancar 2)yang bersusah payah untuk menyediakan masakan warisan ini pada majlis kenduri perkahwinan anaknya Sabtu lalu. Enam ekor kulit lembu dimasak untuk majlis sebesar itu, dan tentu mereka yang biasa dengan masakan ini akan teruja benar, termasuklah Shida. (Siap dibekalkan sedikit untuk kami...) Dan saya terfikir, tentunya orang Kedah, Kelantan dan Terengganu akan berasa pelik dengan makanan seperti ini..

(Jadual Sabtu agak padat; kenduri En Ghani di Teluk Kelubi, open house CIkgu Muzafar dan Cikgu Arifin, Ustazah Norizan Jementah, dan En Roslani Bt Anam, dan terakhir malamnya di Us Kamarulzaman. Malam pening kepala kepanasan..)

No comments: