Tuesday, July 13, 2010

9A + DAPAT BIASISWA JPA?

DS Najib buat pertama kali dalam sejarah negara, dengan berani mengumumkan kenyataan di atas. Dibuat pada persidangan MIC; mengerti tentunya untuk menarik sokongan masyarakat India kepada BN. Berita Harian melaporkan pengumuman seperti ini adalah pertama kali dalam sejarah negara. Maksudnya tiada pemimpin lain sebelum DS Najib melakukan sepertinya.

Dua isu besar untuk direnungkan. Pertama; Adakah kita terlalu terdesak untuk mendapat sokongan India dan Cina, maka kita lakukan sesuatu yang diluar ketetapan Perlembagaan Persekutuan yang memberikan hak keistimewaan kepada bangsa Melayu/ Bumiputera. Bukan sekadar PKR, malah BN juga kelihatan amat terdesak untuk meraih sokongan pihak lain, walaupun sepanjang perkembangan selepas 2008, kita dapati mereka tidak pernah menyokong kita. Baik di Kuala Selangor (dengan peruntukan jutaan ringgit kepada sekolah Cina) mahupun di Sibu (juga jutaan ringgit diperuntukkan kepada sekolah Cina) undi mereka tidak beralih kepada BN. Diberi atau tidak, bukanlah daya penarik lagi. Apatah lagi mereka sudah kaya raya yang hanya memandang sebelah mata daripada peruntukan kita!

Kedua, berkaitan hak dan kedudukan serta keistimewaan bangsa Melayu/ Bumiputera dalam Perlembagaan. Pernah dahulu seawal DS Najib memperkenalkan gagasan 1Malaysia, orang Melayu membayangkan Perkara 153 akan terhakis dan dihakiskan berdikit-dikit. Saya kira tidak. Namun kenyataan ini seakan menjadi realiti dan amat menggerunkan khasnya bagi bangsa Melayu yang makin jauh ditinggalkan dalam ekonomi mereka berbanding bangsa lain.

Natijahnya, kemelut bangsa kita semakin meruncing atas bikinan bangsa kita sendiri.

Sampai bila?

No comments: