Monday, August 8, 2011

GAPLEK MENJADI TIWOL

GAPLEK ialah ubi kayu yang telah dikeringkan.
TIWOL pula ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada ubi kayu yang dihancurkan/ dikisar halus - gaplek - sebelum dikukus dan dicampurkan kelapa atau bahan sampingan lain.

Ia adalah makanan tradisi Jawa yang berkurun lamanya. Rasanya, entahlah sedap ke tidak. Tapi boleh bayangkan seperti memakan lepat tepung ubi @ lepat ubi begitulah gamaknya.

Saya teruja melihat seorang embah tua yang masih kuat menyediakan gaplek untuk dikeringkan. Embah ini seorang yang penyabar dan tentunya banyak rahsia hidup yang boleh dikongsi. Entah bila lagi peluang bertemu embah ini di Jalan Haji Shafie, Bagan Nakhoda Omar (BNO).

Pelik.

2 comments:

Anonymous said...

As Salam Ustaz..
Tiwol mmg sedap dimakan.. =)

Anonymous said...

dua2 pon sodap la ustaz...