Tuesday, April 17, 2012

DAUN PISANG


Daun pisang di rumah tidak dibenarkan dicantas tanpa alasan munasabah. Untuk membuat lepat, nasi lemak, bengkang (bingka), buah melaka; kami dibenarkan mengambil daun pisang dengan memotong pelepahnya. Bagi budak-budak perempuan, daun pisang boleh dibuat tikar. Dianyam seperti sebuah tikar yang terlalu kecil untuk diduduk. Untuk main pondok-pondok, cukuplah bagi budak-budak perempuan membuat tikar daun pisang.

Pelepah pisang kami jadikan senapang; senapang laras satu, laras dua, laras tiga atau empat. Mudah. Hanya potong bahagian lapisan atas, dikepakkan lalu digoyang-goyang untuk menghasilkan bunyi. Pek pok pek pok pek pok. Itulah senapang batang pisang. 

Cebisan daun pisang pula kami gulungkan untuk dijadikan serunai. Serunai daun pisang. Emak membuatnya lebih baik dengan dicucuk bilah lidi supaya gelungan serunai tidak terbuka. Kami main ringkas sahaja; asal bergulung dan lidah bunyinya boleh bergetar; cukuplah untuk kami tiup dua tiga kali sebelum dibuang begitu sahaja. 

Sehelai daun pisang, pelepah dan buahnya. Ada makna yang tersirat.

No comments: