Monday, November 13, 2017

GUNUNG ANGSI


Kali kedua saya mendaki Gunung Angsi, Ulu Bendul, Kuala Pilah. Kali ini bersama keluarga dan pendakiannya menarik dan sesuai untuk rekreasi keluarga. 

Pendakian memakan masa 3 - 4 jam dan turunnya dalam masa dua jam. Di puncak kita dapat melihat beberapa puncak gunung dan bukit lain yang subur menghijau di samping empangan takungan air untuk penduduk Seremban. 

Gunung Angsi mencatatkan sejarahnya tersendiri. Di sini pernah meletus peperangan antara British dan pembesar Negeri Sembilan yang bertapak di Seri Menanti. Kemenangan berpihak kepada Raja namun akhirnya British berjaya berjinak dengan Raja setelah anaknya mengambil alih pemerintahan kerajaan Negeri Sembilan. 

Panglima Siamang Gagap antara tokoh setempat yang mewarnai sejarah perjuangan anak Melayu menentang penjajah.  Cantiknya jajaran pokok besar pada laluan pendakian Gunung Angsi.
Puncak Gunung Angsi yang cantik dan menarik

Di kawasan rehat Ulu Bendul, terdapat kolam mandi yang sungguh cantik dan semulajadi. Ia sesuai untuk berendam setelah penat mendaki. Boleh juga makan-makan di sini  yang menyediakan juadah tradisional Negeri Sembilan.

Ayuh mendaki lagi,

No comments: