“Orang lelaki ini senang”, keluh Shida. “Lelaki tak payah
fikir-fikir nak masak apa.”
Saya diam.
Orang lelaki (para suami) lazimnya tidak pernah risau apa
yang perlu dimakan, apa yang hendak dimakan. Asalkan ada terhidang, kami jamah.
Kalau tiada langsung yang terhidang, kita carilah makanan apa yang ada di
kedai-kedai tepi jalan.
Ayah kami dulu begitu juga barangkali.. Entahlah kami tidak
pernah terfikir begitu keadaannya. Tetapi yang pasti, Ayah akan belikan ikan
sesekali keluar ke Kuala Nerang, beli daging atau kerang. Ikan besar yang
paling kami gemari ikan ploktan (ikan mayung) yang dibuat gulai. Sedap.
Yang pasti juga, ayah sediakan cheleng di sungai untuk kami
pungut ikan pada musim kemarau. Musim bah, kami yang memancing ikan; tahan kail
(tahan taut kata orang Perlis). Kadang kala guri di jemuran rumah ada dua tiga
ekor ikan keli sebagai simpanan. Itupun hanya sesekali.
Kami sekeluarga turun ke bendang, tanpa terkecuali. Bermula
dengan membuat tapak semaian, menajak rumput di petak sawah, menyedung, menabur
baja, menjaga padi dimakan burung, mengerat (sebelumnya mengetam), dan memukul
padi. Tidak sudah di situ sahaja. Padi di rumah kami anginkan dahulu sebelum
dibawa masuk ke jelapang untuk simpanan setahun makanan kami.
Orang lelaki dan perempuan sama-sama bekerja. Tiada yang
terkecuali.
Bahkan orang perempuan tentunya lebih banyak tugas mereka.
Dalam perjalanan pulang dari bendang, mereka sempat memegang
serkap untuk menyerkap beberapa ekor ikan untuk dijadikan lauk. Dapat dua tiga
ekor ikan keli atau haruan sudah cukup untuk makanan pada hari itu. Ada yang
membawa sodok (penyodok) mengirai-ngirai di tepi lubuk mengutip beberapa ekor
anak ikan dan udang dijadikan lauk asam pedas. Sayur tidak perlu pada menu
kami.
Sambil mandi-mandi di telaga, orang perempuan akan membasuh
beberapa helai baju yang sudah terlalu kotor. Mandi dan basuh serentak, sebelum
mereka masuk ke dapur untuk masak tengah hari. Bahan masakan, sekadar apa yang
ada. Tidak sempat menggiling, tumbuk sahaja di lesung batu. Hanya kelapa yang
perlu diparut dan diperah untuk masakan gulai yang menjadi menu utama
sekeluarga.
Tentunya Shida lebih senang menghadapi ‘tuntutan dapur’ pada
hari ini berbanding emak-emak kami dahulu.
No comments:
Post a Comment