Friday, September 5, 2008

NAIK UNTA

Seorang jemaah haji dari Indonesia teringin benar nak belajar tunggang unta ketika di tanah suci. Pak Arab yg jaga unta tu kata, mudah saja.Wak naik di belakangnya, bila mau jalan, ucap saja "alhamdulillah..." Bila mau berhenti, ucaplah "aaamiiiiinnn".

Wak pun setuju. Sebaik saja naik dibelakang unta, Wak pun ucapkan"alhamdulillahhhh..." Dan unta pun mula berjalan perlahan-lahan. Apabila sudah terasa seronoknya, Wak terus mengucapkan "alhamdulillah" berkali-kali dengan nada yang semakin riang dan pantas sehingga unta terus berlari deras.


Tau-tau wak menyedari ada gaung yang dalam sudah dekat di hadapan. Dalam cemas, dia segera teringat pesan PakArab, lalu mengucapkan "Amin! Amin!Amin! " berulang kali seperti menekan emergency brake pada kereta dengan harapan unta itu berhenti sebelum tiba ke tebing.

Akhirnya unta itu berhenti betul-betul di tebing gaung. Dengan nada yang sungguh lega dan dengan penuh kesyukuran, sambil mengurut dadanya, Wak segera mengucapkan "alhamdulillahhhhhhh......."

4 comments:

Rina said...

hahaha...
sian Wak tu!

jd, Wak & unta tu dah "sadaqallahulazim" lah kan?

Dziauddin said...

Tak kot..mengikut riwayat lain, unta tu dah sempat berpaling ke belakang baru wak tu cakap alhamdulillah..sebab2 berpaling tu pulak dalam satu riwayat yang lain mengatakan unta itu takut "gayat"..setelah menyedari akan gaung dihadapannya..begitula adanya..:))

nurhuda_cahayapetunjuk said...

Assalamualaikum..

Ustaz..

Saya bekas penuntut Uitm segamat..saya diploma perakaunan di Uitm dulu, saya tak pernah belaja dengan ustaz tapi saya kenal ustaz sebab ustaz selalu bagi kuliah maghrin di Masyid As-syakirin..Sekarang saya belajar di Universiti Pendidikan Sultan Idris, dalam Ijazah pendidikan perakaunan..Dah minta mendidik, ustaz...sampailah saya di bumi UPSI ini...:)..insyaAllah pertengahan tahun depan saya praktikal di sekolah..doakan saya ustaz jadi guru yang dapat mendidik bukan saja mendidik ilmu duniawi tapi dapat berkongsi dgn anak-anak didik ilmu ukhrawi..insyaAllah...

sharina -upena- said...

hehehe.....tersenyum lear saya di pagi hari pertama bekerja di minggu baru.. :P boleh bincang dgn ustaz ghafar masuk dalam kisah ceria nih..hihi...