Saturday, March 3, 2012

TAHAN KAIL - TAHAN TAUT

Menangkap ikan menjadi hobi dan kegiatan hiliran pada musim padi. Ia bukan sekadar hobi kepada anak-anak kampung seperti kami, malah ia menjadi sumber lauk pauk kepada keluarga kami. Selalunya kami (saya dan Sanusi) membuat joran pancing sendiri. Masuk belukar di tepi kebun getah Ayah, kami cari anak-anak pokok langsat hutan. Batangnya keras dan lurus. Cantik dijadikan batang pancing (taut).

Kami beli tali tangsi dan mata kail sebelum diikat ke batang langsat hutan. Cukup 10 - 12 batang joran untuk kami keluar menahan kail di Bendang Chucoh, ataupun Bendang Raja tepi Sekolah Kebangsaan Padang Terap. Umpannya cacing tanah, dan lebih baik kalau dapat cacing gelang yang liar itu, yang lebih digemari ikan-ikan keli dan haruan.

Jika bersekolah petang, maka sesi pagi kami keluar memancing. Jika sekolah pagi, sesi petang kami keluar memancing. Kami jarang menggunakan pancing buluh kerana ia agak sukar hendak diraut cantik-cantik. Kami juga jarang menggunakan pancing panjang galah yang sebatang-sebatang, kerana ia biasanya menjadi pilihan kaum wanita sahaja. Kami hanya tahan kail, tahan taut.

Pernah kami lambat ke sekolah kerana leka menahan kail. Tergesa-gesa kami berkejaran kelewatan ke sekolah, nasib baik cikgu tidak memarahi kami.

2 comments:

Unknown said...

Npstalgia prof!

Unknown said...

Kok belah johor nu ikan jenoh ka?