Thursday, April 5, 2012

BUAH-BUAHAN HUTAN

Kami tidak pernah kenal jajan atau makanan ringan. Di kedai dijual biskut, kacang goreng atau makanan siap seperti laksa dan mi goreng. Jajan tidak ada. Jika adapun ia amat nadir, sedikit. Mula-mula diperkenalkan ialah gula-gula getah; chuwing-gum.
Oh, ya saya suka sekali kalau emak belikan gula rambut. Jadinya, jajan kami ialah

*gula rambut
*chuwing-gum
*kacang goreng (kacang goreng timbang; sama ada jenis lemak atau masin)
*biskut (empat segi, marie, bergula, akar kelapa)

Jajan kami adalah sumber alam yang terbentang luas. Ada yang masam, ada yang manis, ada yang lemak begitu sahaja. Antara yang kami makan sebagai jajan selingan;

*buah sentul (setoi)
*asam jawa - dimakan bersama cili (garam belacan)
*gemuyu (bentuknya seperti buah kurma, warna jingga dan hitam setelah masak, berbuah di batang besar dan dahan, rasanya masam. Mungkin telah pupus pokok ini)
*remia (ghemia) sejenis buah star, masam dan bermusim
*buah kait-kait
*buah letup (pokok menjalar buahnya berwarna oren yang dimakan isi kecilnya seperti biji selasih)
*buah madi (buah pokok kelat paya)
*buah mata itik (pokok renek di dalam hutan, belukar berwarna merah kecil)
* senduduk - ada senduduk gajah - berwarna coklat dan ada senduduk biasa -berwarna jingga.
*kemunting - jika dimakan banyak-banyak ada ulat, kata orang tua-tua.

Manakala buah-buahan di dalam dusun yang bermusim, kami amat arif mengusahkannya. Durian, manggis, rambutan, langsat, rambai, duku, nangka dan cempedak makanan bersilih ganti yang kami rasai saban tahun.

No comments: